FAQ

FAQ

Praktische informatie voor de begunstigden van het centrum

Deze diensten worden er aangeboden:

Centre de crise

Phase 4

Phase 5

LAIRR

Travail avec les (ex)détenus

Travail de rue

ORBA

Espace Femmes

Formations

Je moet meerderjarig zijn en er moet sprake zijn van een problematisch gebruik van legale of illegale middelen. Er zijn geen andere voorwaarden, tenzij de naleving van het huishoudelijk reglement van Transit (dat je bij aankomst ontvangt).

Je moet geen toekomstplannen hebben. Gewoon even weg willen zijn van de straat is al genoeg. Ook afkicken is geen voorwaarde.

Kom tussen 9 en 12 uur naar Transit als je een slaapplaats zoekt. Een uitzondering wordt gemaakt voor externe instellingen die mensen in moeilijkheden kunnen doorverwijzen. Dat kan 24 uur per dag en 7 dagen per week als de situatie dat vereist.

Vraag tijdens je gesprek met een maatschappelijk werker naar een slaapplaats. Het team zal dit dan in de vroege namiddag bespreken en je, afhankelijk van de beschikbaarheid, al dan niet een bed aanbieden. Je krijgt ten laatste om 16 uur een antwoord.

Je mag er maximaal 13 dagen verblijven.

Dat kunnen we nooit vooraf zeggen … Alles hangt af van het aantal mensen dat die dag vertrekt of zich aanmeldt voor een slaapplaats … Kom tussen 9 en 12 uur, vraag bij een maatschappelijk werker naar een slaapplaats en je krijgt in de namiddag een antwoord van ons (ten laatste 16 uur).

Geen. Volg je een behandeling? Breng die dan mee. Onze maatschappelijk werkers kunnen je nog beter helpen als je je administratief dossier meebrengt. Vergeet ook je spullen niet als je hier zou willen overnachten.

Dat is geen vereiste. Volg je een behandeling? Breng dan de bevestiging van de arts die deze voorschreef mee. Transit is geen medisch centrum. Wij schrijven dus geen behandeling voor.

Nee, daar is bij Transit momenteel geen plaats voor.

Verboden: psychotrope producten (met uitzondering van bevestigde behandelingen), materiaal voor drugsgebruik en wapens.

In het dagcentrum: nee.
Als je er slaapt: ja.

Ja, maar de kamers zijn gescheiden voor mannen en vrouwen. Iedere dinsdag van 13 tot 16 uur wordt er ook een Vrouwenruimte geopend.

Ja, Transit is een open structuur. Je moet wel eerst met het team bespreken of je naar buiten mag gaan.

Nee. Bespreek met het team of je naar buiten mag gaan. In het centrum drugs gebruiken, in je bezit hebben of verkopen is ten strengste verboden.

Ja, Transit is een open structuur. Je kunt bellen met je familie en je mag je gsm overdag in het centrum gebruiken.

Omdat het centrum druk wordt bezocht, kun je maximaal 3 keer per week naar het centrum komen (van maandag tot zondag).

Ja, alles is gratis. Er wordt een uitzondering gemaakt voor personen met een integratietegemoetkoming van het OCMW van 1000 Brussel. Enkel in dit geval kost een overnachting 15 euro.

Je mag terugkomen zodra je daar nood aan hebt. Dat kan dus de volgende dag al zijn. Het team zal dan onderzoeken of het werk kan worden voortgezet in het dagcentrum of in het kader van een nieuwe accommodatie.

Ja, maar enkel als het om een klassiek penitentiair verlof (48 uur) gaat. Wij aanvaarden geen verlengd penitentiair verlof. Vóór je opvang moet er een bezoek worden georganiseerd. Wij komen naar de Brusselse gevangenissen om je te ontmoeten en we ontvangen je met uitgaansvergunning als je in een andere gevangenis zit (Vlaanderen of Wallonië). Als je wordt opgevangen, krijg je een aanwezigheidsattest (kom naar Transit tussen 9 en 12 uur).

Dien een aanvraag in bij de verpleegkundige dienst van de gevangenis (artikelen 89 en 90 van de basiswet van 12/01/2005).

Dat kun je niet alleen doen.

  • Ofwel zit je al in het crisiscentrum en beslist het team hierover.
  • Ofwel word je doorverwezen door een externe organisatie en voer je 3 gesprekken met ons, waarna wij een beslissing nemen.

Meer info over de voorwaarden van dit project.

Praktische informatie voor studenten en professionals in de sociale en gezondheidssector

Stuur ons een e-mail via het contactformulier en vermeld daarin alle noodzakelijke informatie (gewenste stageperiode, cv en motivatie, context van het bezoek …). Transit zal je zo snel mogelijk antwoorden.

Enkel aanvragen voor stages in het laatste jaar (3de jaar bachelor of 2de jaar Master) worden in aanmerking genomen.

Stuur ons een e-mail via het  contactformulier en vermeld daarin alle noodzakelijke informatie: welke thema’s wens je te behandelen, het aantal personen, de context van de opleiding, de doelstellingen, enz. Transit zal dan zo snel mogelijk contact met je opnemen.